“Türkiye’de Dış Politikaya Yönelik Yaklaşım ve Algılar” araştırması, İstanbul Politik Araştırmalar Enstitüsü (IstanPol) Dış Politika ekibi tarafından yürütülmektedir. Söz konusu araştırma kapsamında iktidar ve muhalefet partileri seçmenlerinin Türk dış politikasına yönelik genel algı ve yaklaşımları incelenmektedir.

Nitel yöntemlerden odak grup görüşmeleri kullanılan araştırmada, IstanPol ekibinin hazırladığı soru seti çerçevesinde AKADEMETRE araştırma firması 6’şar kişilik gruplar halinde 8 odak grup görüşmesini İstanbul’da yüz yüze gerçekleştirerek toplamda 48 kişiyle görüşmüştür. Araştırma kapsamında, Türkiye’nin en önemli sorunları, dış politikaya yönelik genel algı, sorunlara yönelik çözüm önerileri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır ötesi varlığı, Türkiye’nin AB ve NATO üyelikleri ile Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin görüşleri derinlemesine analiz edilmiştir.

Türkiye'nin en önemli sorunları

Odak grup görüşmelerinde, iktidar ve muhalefet seçmeni katılımcılar tarafından Türkiye’nin en önemli sorunları arasında bu yıl da ekonomi, eğitim, enflasyon ve göç konuları sıralanmıştır. Özellikle ekonomi konusunda geçtiğimiz yıldan farklı olarak tüm katılımcıların somut örnekler eşliğinde sorunu dile getirme eğiliminde olduğu tespit edilmiştir. Yine bu yıl ekonomik sorunlarla bağlantılı olarak, Cumhur İttifakı katılımcılarının 2023 seçimlerinde gençlerin desteğini almak konusunda iktidarın zorlanacağını dile getirmesi vurgulanmalıdır. Türkiye’nin en önemli sorunları arasında dış politikanın sadece bir grupta doğrudan dile getirildiği görülürken, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da göçmen/ sığınmacı konusunun gerek iç gerekse dış politika sorunu olarak tüm gruplarda yoğun olarak tartışıldığı görülmüştür. Özellikle muhalefet gruplarında kötü yönetim, adaletsizlik, kayırmacılık vb. konular sıklıkla dile getirilmektedir.

Genel dış politika algısı

Odak grup katılımcılarının dış politikayı başarılı bulup bulmama eğilimleri incelendiğinde, iktidar bloğunu temsil eden Cumhur İttifakı katılımcılarının genel olarak dış politikayı başarılı bulduğu görülürken, muhalefete mensup katılımcıların daha olumsuz bir eğilimde olduğu tespit edilmiştir. Başarılı görülen alanların başında bu yıl da savunma sanayisindeki ilerleme, silahlı ve silahsız insansız hava araçları teknolojisindeki gelişim ile Türkiye’nin uluslararası alandaki güçlü ve saygın duruşunu gelmektedir. Savunma sanayisindeki ilerlemeler özellikle İYİ Parti seçmenleri tarafından da sıklıkla ve belirgin şekilde dile getirimiştir. 

Avrupa Birliği ve NATO üyelikleri

Odak grup katılımcıları Türkiye’nin AB üyeliğine ülkenin hayat standartları ve gelişmişlik düzeyinin yükselmesi bakımından olumlu yaklaşırken, bazı katılımcılar üyeliğin geciktiği yönünde eleştiriler getirmiştir. Olumsuz yaklaşan katılımcılar ise Türkiye’nin bağımsız olması gerektiğini vurgulamıştır.

Dr. Pınar Sayan, Dr. Cihan Dizdaroğlu

Raporun tamamını okumak için tıklayınız

 

 

Kaynak:https://istanpol.org/anasayfa