Türkiye'de göç meselesine bütüncül yaklaşım ana başlığında hazırlanan politika notu, Türkiye'deki yerel kuruluşları, Türkiye'deki mülteci ve göçmenler için politika önerileri almak amacıyla bir araya getiren çalıştayın sonuçlarından alınmıştır.

DANIDA tarafından finanse edilen Watan Derneği, Hayata Destek ve Uluslararası Mavi Hilal Vakfı tarafından "Türkiye'de Yerinden Edilmeden Etkilenen Nüfuslar İçin Kapsayıcı Kalıcı Çözümlerin Güçlendirilmesi için Yerel Sivil Topluma Destek" projesi kapsamında düzenlenen çalıştaya 54 farklı kurumdan 78 kişi katıldı. 

Çalıştayda, Türkiye'de yaşayan mültecilerin yerelleştirme yoluyla kalıcı çözümlere ulaşmalarına yardımcı olacak süreçlerin en etkili şekilde iyileştirilmesi amacıyla Türkiye'deki yerel insani yardım sisteminin nasıl daha iyi organize edilebileceği ve desteklenebileceği konuları ele alınmıştır. Hem ev sahibi topluluğun hem de mülteci liderliğindeki kuruluşların bir araya geldiği çalıştayda, doğrudan sahadan ve mültecilerin kendi düşüncelerinden kalıcı çözümler ortaya konulmuştur.

Bu belge, çalıştaya katılan çeşitli yerel sivil toplum örgütlerinin 5 farklı konudaki temel katkı ve önerilerini vurgulamaktadır;

  • Sosyal Uyum
  • Ekonomik Güçlendirme
  • Gönüllü Geri Dönüş
  • Üçüncü Ülkeye Yerleştirme 
  • Yerel Kuruluşların Rolü

https://www.stgm.org.tr/sites/default/files/2022-04/politika-onerileri-ve-kalici-cozumler.pdf